De vuurtoren brandt weer

Iedereen die werkt in de Loods, of de bovenruimte afhuurt voor een workshop, viewing of vergadering weet dat het onbelemmerde uitzicht over het Buiten-IJ en Markermeer één van de grootste attracties is van onze lokatie. Op heldere dagen zijn Pampus en het Muiderslot goed te zien en nodigt verblijf in de Loods uit tot een lange wandeling langs het water en eindeloos staren in de verte. Waar kan dat nog in de steeds verder uitdijende stedelijke omgeving?

‘s Avonds schitteren de lampjes op IJburg en lichten de boeien van de vaargeulen op. Tot voor een paar jaar was ook de vuurtoren op Vuurtoreneiland goed te zien, maar in 2016 werd deze gedoofd.

Zaterdag 22 december 2018, de avond valt. Ruim honderd belangstellenden en genodigden verzamelen zich op Vuurtoreneiland. Mensen warmen zich bij een vuurtje en drinken Glühwein. En dan, rond 18 uur, is er een mooi moment: Na jaren van duisternis op het Buiten-IJ wordt het licht op de vuurtoren weer ontstoken!

Eind 2016 werd het licht gedoofd, tot verdriet van vele Durgerdammers en de uitbaters van het restaurant op het eiland. Volgens eigenaar Rijkswaterstaat had de vuurtoren geen functie meer sinds er verlichte boeien liggen in de vaargeul. Het vuurtorenlicht zou de scheepvaart zelfs in verwarring kunnen brengen. Maar door gezamenlijke actie van de ondernemers op Vuurtoreneiland en de inwoners van Durgerdam brandt het licht dus weer!